Skip to main content
Galletti

Een eerlijk verhaal over de warmtepomp

warmtepomp"Nederlanders zouden vanaf 2021 geen ouderwetse, gasgestookte cv-ketel meer in hun huis mogen plaatsen. De 350.000 cv-ketels die jaarlijks worden vervangen, mogen dan alleen nog worden ingeruild voor een hybride systeem, een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief", kopte het AD op 28 maart. Dit nieuws beheerste een paar dagen de media. De voor- en tegenstanders van het voorstel buitelden over elkaar heen met hun meningen totdat het nieuws weer naar de achtergrond verdween. Maar dat er iets moet gaan veranderen in het verwarmen van gebouwen staat buiten kijf. In deze blog leest u het eerlijke verhaal over de overstap naar een andere manier van verwarmen.

Waarom is aanpassen een must?

De Groningse gaskraan gaat in 2030 dicht en in datzelfde jaar moeten de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs gehaald worden. Die Parijse doelstelling betekent een reductie van 41 megaton CO2-uitstoot. Met de vervanging van 350.000 cv-ketels per jaar vanaf 2021 kan tot en met 2030 zo’n 13 miljard kubieke meter gas worden bespaard en 17 megaton minder CO2-uitstoot worden gerealiseerd. Dat is een derde van de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Er zal steeds minder gas uit Groningen komen totdat de kraan helemaal dicht gaat en dus moet er gas geïmporteerd worden. Dit gas moet vervolgens bewerkt worden om gebruikt te kunnen worden in onze apparaten. We kunnen er wel van uitgaan dat de prijs van gas dan skyhigh zal gaan.

Het alternatief voor de vertrouwde gasgestookte cv-ketel is de lucht-water warmtepomp. Verwarmen met een warmtepomp gebeurt met een lagere warmwatertemperatuur dan met een cv-ketel. Kunt u die dan zomaar installeren in elke woning?

Nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning is altijd goed geïsoleerd en kan voorzien worden van vloerverwarming geschikt voor lage warmwatertemperaturen (30-35°C). Daardoor is hij uitermate geschikt voor verwarming door middel van een warmtepomp met een zeer hoog rendement. Naast de besparing op de kosten, is een warmtepomp ook comfortverhogend. Niet alleen in de winter maar ook in de zomer, omdat de warmtepomp dan werkt als een airconditioner. In nieuwbouwwoningen is een warmtepomp veel voordeliger dan gasverwarming. In combinatie met zonnepanelen loopt het financiële voordeel nog sneller op. De investering is dan binnen 5 tot 6 jaar terugverdiend.

Bestaande bouw

Ook in bestaande bouw kan een warmtepomp een hele goede aanschaf zijn. Maar er moet dan wel naar meer aspecten worden gekeken. Het warmteafgiftesysteem bestaande uit radiatoren met een hoge watertemperatuur, eventueel in combinatie met vloerverwarming, moet vaak aangepast worden. Er zijn tegenwoordig design ventilatorconvectoren waardoor het interieur wel heel mooi blijft. Door de iets hogere warmwatertemperatuur (45°C) is het rendement van de warmtepomp wat lager, waardoor de terugverdientijd langer zal zijn. Bij oudere huizen komen er soms nog kosten bij als er ook iets aan de isolatie moet worden gedaan.

Het begint met goed advies

Vrijwel alle gebouwen kunnen voorzien worden van een warmtepomp maar één op één vervanging is niet altijd mogelijk. Daarom is goed advies van een vakman waarop je kunt vertrouwen van onschatbare waarde. Bij Airconair werken we samen met Galletti, een van de grootste producenten van warmtepompen in Europa. Galletti is voortdurend op zoek naar oplossingen om de warmtepomp nog beter, efficiënter en goedkoper te maken. Wij vinden dat we als importeur ook een adviserende rol hebben. Wij kijken kritisch met de installateur/dealer mee naar de mogelijkheden van jouw huis of bedrijfsgebouw. En we zeggen het ook eerlijk als er aanpassingen nodig zijn waarop je misschien eerst niet had gerekend. Want we willen dat jij nog jarenlang plezier hebt van de omschakeling naar een warmtepomp. Het is tenslotte een flinke aanpassing. Maar we zijn ervan overtuigd dat je woon/werkcomfort altijd stijgt met een warmtepomp en dat het je op termijn ook nog eens geld oplevert. Daarnaast hebben we alle kennis op het gebied van de subsidies die op warmtepompen te krijgen zijn.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel direct naar 016 885 01 45.

Joep Peeraer