Skip to main content
Galletti

Wat is een warmtepomp eigenlijk?

wat is een warmtepomp eigenlijk

Met een warmtepomp gebruik je de natuurlijke omgeving als energiebron. Dat kan de buitenlucht zijn, maar ook aardwarmte of grondwater. De warmte uit de omgeving wordt door de warmtepomp omgezet in energie om je huis of bedrijfspand te verwarmen of te koelen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar hoe werken die nou eigenlijk?

 

Geen gas meer nodig

Om een gebouw te verwarmen heb je een opwekkingssysteem en een afgiftesysteem nodig. Tot nu toe werd als opwekkingssysteem meestal een cv-ketel gebruikt en als afgiftesysteem radiatoren en vloerverwarming. Dat systeem gaat op de schop want de cv-ketel is een systeem wat warmte uit gas haalt en daar wil Nederland vanaf. In nieuwbouw mag vanaf juli 2018 geen gasaansluiting meer komen en in de nieuwe kabinetsplannen staat dat belasting op gas in 12 jaar tijd met 75% moet gaan stijgen. Daarom wordt nu ook bestaande bouw steeds sneller aangepast aan warmtepompen. Want die hebben geen gasaansluiting nodig.

Hoe werkt de elektrische warmtepomp?

Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Hij zet energie uit de omgeving (zoals lucht en aardwarmte) om in energie om een gebouw te verwarmen. De warmtepomp warmt, net als een cv-ketel, het water in de radiatoren en de vloerverwarming op. Omdat de watertemperatuur uit de warmtepomp lager is dan uit een cv-ketel moet bij bestaande bouw soms het afgiftesysteem worden aangepast. Dan worden de radiatoren bijvoorbeeld vervangen door ventilatorconvectoren. Maar in nieuwbouw is het afgiftesysteem al aangepast aan verwarming door middel van een warmtepomp. Het kabinet wil belasting op stroom gaan halveren en door zelf de benodigde stroom op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, kun je ook de kosten voor het stroomverbruik nog verder reduceren.

1. Lucht-water warmtepomp: Veel rendement en comfort

De lucht-water warmtepomp staat buiten (bijvoorbeeld in de tuin of op het dak) en haalt energie/warmte uit de buitenlucht. Hij kan zowel verwarmingswater als warm tapwater produceren. Omdat de buitenlucht in de winter kouder wordt, gaat het rendement van de warmtepomp iets omlaag. Gemiddeld over het hele jaar ligt het rendement wel veel hoger dan bij een cv-ketel. De lucht-water warmtepomp geeft een forse besparing op je energiekosten en verhoogt het algemene comfort omdat de warmtepomp in de zomer kan koelen en dus werkt als een airco.


2. Water-(grond)water warmtepomp: Hoogste rendement

Deze pomp staat gewoonlijk binnen en haalt energie/warmte uit de bodem. Er zijn twee systemen mogelijk die verwarmingswater en warm tapwater kunnen produceren.

  • Bij een gesloten bodemwisselaar worden lussen in grond geplaatst waar een vloeistof doorheen loopt die aardwarmte uit de grond wint. Dit kan zowel horizontaal als verticaal.
  • Een open bodemsysteem bestaat uit een warme en koude bron waarbij grondwater van de ene naar de ander bron wordt gepompt door een warmtewisselaar.

Aangezien de temperatuur van het grondwater constant is, behaal je met een water-water of grondwater-water warmtepomp het hoogste rendement. Maar omdat de boortechniek duur is, worden deze warmtepompen vooral toegepast voor een grote capaciteit, bijvoorbeeld voor meerdere woningen of grote bedrijfsgebouwen.

3. Lucht-lucht warmtepomp: Een airco die verwarmt

De lucht-lucht warmtepomp is eigenlijk een omgekeerde airco waardoor die nu ook kan verwarmen. Ze halen hun energie om te verwarmen uit de buitenlucht en geven die dan weer af aan de binnenlucht. Je kunt deze warmtepomp niet als hoofdverwarming gebruiken en je kunt er geen tapwater mee verwarmen.

Begin met goed advies

Ben je van plan om in een warmtepomp te investeren? Laat je dan altijd goed adviseren door een warmtepompenspecialist. Bij AirconAir nemen we de tijd om je voor te lichten over deze belangrijke aanschaf. We vertellen je het eerlijke verhaal, van opwekkingssysteem tot afgiftesysteem. Natuurlijk rekenen we samen met je uit wat de totale terugverdientijd zal zijn. Daarbij kun je in principe uitgaan van 6 tot 8 jaar.

Wil je meer weten, bel direct naar 0168 85 01 45.