Skip to main content
Galletti

Zonnepanelen combineren met een warmtepomp

De vraag naar groene energie wordt steeds groter. Deels vanwege de maatregelen die de overheid neemt onder invloed van de klimaatakkoorden van Parijs en Katowice. Maar gelukkig worden we zelf ook steeds klimaatbewuster. Dat is goed nieuws want de energietransitie heeft veel meer kans van slagen als we er zelf helemaal achter staan. Steeds meer bedrijven en particulieren investeren in zonnepanelen. Om nog meer rendement uit deze investering te halen kun je ze het beste combineren met een warmtepomp.

Duurzame warmtepomp

Waarom is die combinatie zo ideaal? Met een warmtepomp heb je geen gasaansluiting meer nodig want hij werkt volledig op elektriciteit. Je kunt de gastoevoer naar je bedrijfspand of woning laten afsluiten en je betaalt dan ook geen vastrecht meer. Een warmtepomp wordt écht duurzaam als deze stroom uit hernieuwbare bronnen komt, zoals de zon en de wind. Vaak kiest men dus voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen.

Salderen

De opgewekte stroom van zonnepanelen kun je direct gebruiken voor eigen toepassingen binnen je bedrijf of huishouden. Dit wordt ook wel het verbruik achter de meter genoemd. Maar op zonnige dagen zul je niet alle opgewekte stroom zelf nodig hebben. Het energie-overschot wordt dan terug geleverd aan het net. Je mag deze terug geleverde elektriciteit nu nog wegstrepen tegen het verbruik op een later moment. Dit zogenaamde salderen maakt zonnepanelen financieel aantrekkelijk.

Maak meer gebruik van eigen stroom

Salderen is in elk geval mogelijk tot 2020. Daarna komt er een andere regeling, waarschijnlijk in de vorm van een terug leversubsidie. Doel van het schrappen van de salderingsregeling is het eigen opgewekte stroomverbruik te verhogen en terug levering te verminderen. Maar hoe doe je dat? Daarvoor moeten we leren onze gewoontes te veranderen. Thuis kun je bijvoorbeeld de wasmachine en de vaatwasser overdag laten draaien (op het moment dat je je eigen stroom opwekt) en op elektriciteit gaan koken.

Zonnewarmte om te koelen

Met de aanschaf van een warmtepomp verlaag je het energieverbruik in je woning of bedrijfspand want de gasgestookte installatie gaat de deur uit. Omdat een warmtepomp op elektriciteit werkt zal je wel meer elektriciteit verbruiken maar een groot deel daarvan kun je zelf opwekken via zonnepanelen. Die elektriciteit zet je direct in voor het verwarmen van je bedrijfsgebouw of woning. Een groot voordeel is dat de warmtepomp in de meeste gevallen ook in staat is om lucht te koelen. Met je eigen gratis elektriciteit kun je nu ook je gebouw verkoelen.

Beste keus voor je portemonnee

De plannen zijn dat vanaf 2020 alle nieuwbouwwoningen energieneutraal moeten worden gebouwd, en dat er in 2021 geen gasketel meer mag worden opgehangen zonder een duurzame oplossing. De warmtepomp zal in combinatie met zonnepanelen de belangrijkste verwarming worden. Het is op de lange termijn ook gewoon de beste keus voor de portemonnee. Onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen namelijk altijd een veel lagere energierekening oplevert dan conventioneel systeem.(gasketel in combinatie met koelmachine). Ook bij vervanging valt de meerinvestering in het niet ten opzichte van de energiekosten gerekend over de levensduur van de installatie. De Return On Investment (ROI) is voor een warmtepomp met zonnepanelen heel erg groot.

Subsidies

Blijft het feit dat een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen een hele investering is. Daarom zijn er allerlei subsidies die het makkelijker maken voor zakelijke gebruikers of particulieren om nu al te kiezen voor een duurzame oplossing. Voor bedrijven, verenigingen en stichtingen is er de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze subsidie levert fiscaal voordeel op van gemiddeld 13,5 procent. Met de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE subsidie) kunnen naast bedrijven, ook particulieren een forse subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Deze is per apparaat vastgesteld en kan oplopen tot wel €8.500,-. Er bestaan daarnaast diverse regelingen om tegen een lage rente geld te lenen om je huis of bedrijf energiezuinig te maken.

Aan de slag

Een warmtepomp is een hele milieuvriendelijke en kostenbesparende manier van verwarmen, zeker in combinatie met zonnepanelen. Vraag een betrouwbare warmtepompleverancier naar de mogelijkheden voor jouw woning of bedrijfspand. Bij AirconAir vertellen we je graag het complete verhaal! We geven je voorlichting over alles waar je rekening mee moet houden voor het optimaal laten functioneren van je warmtepomp en we weten precies welke subsidie mogelijk is bij welke warmtepomp. Neem eens een kijkje op de website of bel me: 0168 85 01 45.

Joep