Skip to main content
Galletti

15 redenen om voor een warmtepomp te kiezen

 

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is 15 jaar. Wanneer deze aan vervanging toe is, kun je natuurlijk besluiten om hem gewoon te vervangen voor een nieuwe. Maar het is ook hét moment om goed na te denken over een andere oplossing. Want waarom zou je afhankelijk blijven van gas terwijl het al duidelijk is dat heel Nederland van het gas af moet? In deze blog geef ik je 15 redenen om voor een warmtepomp te kiezen.

1. Geen gasaansluiting meer nodig
Voor een warmtepomp heb je geen gasaansluiting nodig want hij werkt volledig op elektriciteit. Als je ook je tapwater verwarmt via de warmtepomp, kun je de gastoevoer naar je bedrijfspand of woning laten afsluiten. Je betaalt dan ook geen vastrecht meer.

2. Betrouwbare keus
De techniek van warmtepompinstallaties wordt al heel lang toegepast in andere Europese landen zoals Zwitserland, Zweden en Italië. Een warmtepomp is dus beslist geen nieuwigheidje wat nog doorontwikkeld moet worden. Een warmtepomp is altijd een betrouwbare keus.

3. Milieuvriendelijk zonder CO2 uitstoot
Een warmtepomp stoot geen luchtverontreinigende gassen uit. De installatie haalt zijn energie uit de bodem of lucht en gebruikt elektriciteit. Deze elektriciteit kan ook duurzaam opgewekt worden. Een warmtepomp is goed voor het milieu en je ecologische voetstap wordt erdoor verkleind.

4. Combi met zonnepanelen
Helemáál duurzaam wordt de warmtepomp als de benodigde stroom uit hernieuwbare bronnen komt, zoals de zon en de wind. Vaak kiest men voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen.

5. Comfort
Een warmtepomp is een lage temperatuurverwarming. Deze aangename manier van verwarmen is veel comfortabeler dan de warmte die uit hoge temperatuurradiatoren afkomstig is.

6. Makkelijk aan te sluiten op vloerverwarming
Als je al vloerverwarming hebt, dan is de installatie van de warmtepomp vrij eenvoudig te realiseren omdat vloerverwarming ook op lage temperaturen werkt. Heb je geen mogelijkheid om vloerverwarming aan te leggen, dan kun je ventilatorconvectoren plaatsen. 

7. Verwarmen én koelen
De techniek van de warmtepomp is omkeerbaar. Een warmtepomp is daardoor in de meeste gevallen ook in staat om lucht te koelen. De noodzaak om ’s zomers te koelen wordt groter omdat gebouwen steeds beter geïsoleerd en kierdicht worden opgeleverd. Hierdoor kunnen ze in de zomer de opgebouwde warmte niet goed kwijt. We krijgen ook steeds vaker te maken met hittegolven. Net zoals we een airco in een auto al geen overbodige luxe meer vinden, zal dat in de toekomst ook voor woningen en kantoren gelden.

8. Beste keus voor je portemonnee
Onderzoek heeft aangetoond dat in nieuwe gebouwen een warmtepomp meteen een lagere energierekening oplevert. In bestaande bouw, waarbij je de gasketel en conventionele radiatoren eerst moet vervangen zal het iets langer duren voordat het je geld gaat opleveren. Maar op de lange termijn is een warmtepomp altijd goedkoper.

9. Veiligheid
Gasinstallaties zijn nog altijd niet erg betrouwbaar. Gemiddeld vallen er 100 tot 150 slachtoffers per jaar door defecten aan de cv-ketel of gasleidingen. Een warmtepomp is een veilig alternatief.

10. Lange levensduur en onderhoudsarm
Een goede warmtepomp van bijvoorbeeld Galletti heeft een levensduur van gemiddeld 15 tot 20 jaar. Uiteraard zijn installatie en onderhoud hierbij essentieel. Laat je warmtepomp daarom elk jaar controleren door een erkende installateur, net zoals je gewend was bij je cv-ketel.

11. Stop de Groningse gaswinning
Door de gaswinning in Groningen verzakt de bodem en wordt het risico op het instorten van huizen steeds groter. Dit is een onveilige situatie en daarom wordt de gaskraan dichtgedraaid. Binnen afzienbare tijd zal Nederland volledig van het gas af zijn. Het wordt tijd om je daarop voor te bereiden.

12. Regelgeving
Volgens de wet moeten vanaf 2020 alle nieuwbouwwoningen energieneutraal worden gebouwd. De warmtepomp zal in combinatie met zonnepanelen dan de belangrijkste verwarming worden.

13. Infrastructuur
Voor de installatie van een warmtepomp zijn er geen grote aanpassingen aan de infrastructuur nodig. Op nieuwbouwlocaties kan worden volstaan met een elektrische leiding. Andere vormen van warmtevoorziening (collectieve verwarmingssystemen, stadsverwarming, HR of HRE) vereisen extra infrastructuur in de vorm van warmte- of gasnetten. Aangezien er steeds minder gebruik zal worden gemaakt van gasnetten, zullen deze niet meer vernieuwd worden en op den duur dus verouderen.

14. Waardestijging
Je huis of gebouw zal in waarde stijgen met een warmtepompinstallatie. Het betekent namelijk dat het pand klaar is voor de toekomst en dat eventuele nieuwe eigenaren geen grote investeringen meer hoeven te doen.

15. Subsidies
Een warmtepomp is een hogere investering. Daarom zijn er allerlei subsidies die het makkelijker maken voor zakelijke gebruikers en particulieren om nu al te kiezen voor een duurzame oplossing. Voor bedrijven, verenigingen en stichtingen is er de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze subsidie levert fiscaal voordeel op van gemiddeld 13,5 procent. Met de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE subsidie) kunnen particulieren en bedrijven een forse tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Deze is per apparaat vastgesteld en kan oplopen tot wel €8.500,-.

Meer weten?

Wil je naar aanleiding van deze blog meer weten over warmtepompen? AirconAir is al jarenlang de betrouwbare leverancier van Galletti warmtepompen. We helpen je graag een goede keuze te maken, daarom vertellen wij je altijd het complete verhaal! Bel me: 0168 85 01 45.

Joep