Skip to main content
Galletti

Hoe verder na koudemiddel R410a?

Een warmtepomp kan niet zonder koudemiddel. De meest populaire die vandaag de dag gebruikt wordt, is R410a. Alleen de regelgeving is ingewikkeld en de prijs van populaire koudemiddelen is erg gestegen door het uitfaseringsbeleid van de EU. Hoe zit het nu precies en welke nieuwe koudemiddelen moeten we in de gaten houden?

R410a mag volgens het nu geldende F-gassen besluit van de EU nog vele jaren gebruikt worden. Opvallend is dat ondanks dat R410a nog lang gebruikt mag worden wel is afgesproken dat tussen 2015 en 2030 de hoeveelheid HFC's in tonnen Co2 terug moet worden gebracht van 100 in 2015 naar 21% in 2030. Dit uitfaseringsprogramma heeft tot gevolg gehad dat de prijzen van de koudemiddelen, dus ook R410a flink zijn opgelopen.

GWP-getal

Aangezien het GWP getal de belangrijkste factor speelt in dit heel verhaal is het nu al verstandig om op zoek te gaan naar alternatieve koudemiddelen - met een lager GWP getal dan R410a. Hier bij Airconair denken we dat de eisen na 2030 zelfs nog verder aangescherpt worden, naar zelfs een GWP getal van <500. Laten we eens kijken naar de alternatieven die er nu en op korte termijn al beschikbaar zijn:

alternatieve koudemiddelen

Ontvlambaarheid

Alle alternatieve koudemiddelen zijn licht ontvlambaar, dit in tegenstelling tot R410a. Hierdoor zijn kleine extra aanpassingen aan de warmtepomp of koelmachine noodzakelijk wanneer men overgaat op een ander middel. Andere (natuurlijke) koudemiddelen, denk aan propaan (R290) met zijn hoge ontvlambaarheid, maar ook bijvoorbeeld C02 dat nog in de ontwikkelfase zit, zijn op dit moment nog erg duur en beperkt toepasbaar.

Wat denken de fabrikanten?

Natuurlijk houden ook de fabrikanten van koelmachines en warmtepompen de ontwikkelingen op het gebied van koudemiddelen nauwlettend in de gaten. De meeste ogen zijn gericht op R32 en R454B als beste vervanger van R410a. Wij zijn als Airconair van mening dat R454B de beste papieren heeft omdat het niet alleen een lagere ontvlambaarheid heeft, maar ook het GWP-getal betere prestaties levert dan R32. Daarnaast heeft dit middel vergelijkbare werkdrukken als R410a. Erg handig, want dan verandert er voor installateurs ook weinig.

Galletti innoveert mee

In het derde kwartaal van dit jaar worden de eerste nieuwe warmtepompen en koelmachine series van Galletti geïntroduceerd worden op de Nederlandse markt. In deze nieuwe ontwerpen zijn zoals we van de Italiaanse fabrikant gewend zijn gebruik gemaakt van de meest innovatieve componenten op het gebied van compressor- en warmtewisselaartechnologie. Zo wordt er een extra stap gezet in het verbeteren van het rendement, met name in deellast situaties.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van koudemiddelen en Galletti warmtepompen en koelmachines? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief of volg op ons social media. Natuurlijk kunt u ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie.

Onze machines met koudemiddel R454b

Bekijk hier een greep uit het Galletti-assortiment monoblok luchtgekoelde warmtepompen en koelmachines die gebruik maken van het koudemiddel R454B.