Skip to main content
Galletti

Warmtepomp & vloerverwarming

Vloerverwarming is de laatste jaren steeds meer in opkomst, en dat is niet zo heel gek. Deze manier van verwarmen levert namelijk veel voordelen. We vertellen je in deze blog graag waarom warmtepomp & vloerverwarming zo’n goede combinatie is.

Verwarmen met lage temperaturen

Vloerverwarming werkt met verwarmingsbuizen in de vloer. Hier loopt warm water doorheen, net als bij een radiator. Het verschil is dat vloerverwarming de vloer opwarmt en daarom met lagere watertemperaturen werkt dan wat de cv-ketel normaal naar een radiator pompt. Zo wordt het water door een cv-ketel gemiddeld tot zo’n 60 - 80°C verwarmd. Vloerverwarming werkt in de meeste gevallen met water van 25 - 35°C.

Een warmtepomp produceert lagere watertemperaturen dan een cv-ketel. Hierbij moet je denken aan 25°C tot 45°C. Ideaal voor vloerverwarming dus. Ik hoor je nu misschien wel denken: is dat wel warm genoeg dan? Dat is het zeker! Door de gelijkmatige verwarming door de combinatie warmtepomp & vloerverwarming behaal je namelijk hetzelfde of zelfs een beter effect dan met radiatoren. Dit omdat je een hoger rendement behaalt – en je hebt nog altijd warme voeten ook.

En elektrische vloerverwarming dan?

Naast de traditionele vloerverwarming die werkt met water is er ook elektrische vloerverwarming. Deze bestaat uit matjes met spiralen welke door elektriciteit verwarmd worden. Zeker als je deze gebruikt in combinatie met duurzaam opgewekte energie, zou je denken dat dit een goed alternatief is voor het groen verwarmen van een pand. Helaas is dit niet helemaal zo.

In aanschaf is elektrische vloerverwarming veelal goedkoper dan een traditioneel vloerverwarmingssysteem, maar er kleven een aantal nadelen aan dit soort verwarming. Zo is er gebleken dat het elektriciteitsverbruik tot wel vijf keer hoger is dan bij een warmtepomp. Op de langere termijn ben je dus duurder uit. Dit zou je kunnen oplossen door zonnepanelen op het dak te leggen, maar helaas is het dakoppervlak in negen van de tien gevallen niet groot genoeg om het gevraagde vermogen te dekken.

Een koele zomer met vloerverwarming & warmtepomp

Als je na de financiële voordelen nog niet overtuigd bent van de combinatie vloerverwarming en warmtepomp, trekt het volgende je misschien wel over de streep: door de verwarmingsbuizen kun je op hete zomerdagen dankzij de warmtepomp namelijk ook koel water laten stromen. Op deze manier kun je je pand een paar graden verkoelen. Dat kan net het randje van die tropische dagen afhalen. Heerlijk!

Ventilatorconvectoren als alternatief

Als je geen vloerverwarming in je pand hebt, kun je ook kiezen voor de combinatie warmtepomp en ventilatorconvectoren. Deze kunnen namelijk meestal zonder veel aanpassingen worden aangesloten op de aanwezige leidingen. Je kunt ze zien als een vervanging voor de radiatoren. Die kunnen namelijk niet effectief verwarmen met de lagere temperaturen van een warmtepomp.

Een ventilatorconvector kan dit wel, deze maakt namelijk gebruik van efficiënte warmtewisselaars en geluidsarme ventilatortechniek. Ventilator convectoren zijn er tegenwoordig ook in mooie design uitvoeringen en passen dus echt in alle interieurs en kamertoepassingen. Ook hier is koeling in de zomer mogelijk geworden.

Waar je ook voor kiest, het blijft altijd belangrijk om de warmte in je pand te houden. Goede isolatie is dus altijd nodig. Wil je meer informatie over het duurzaam verwarmen en toepassen van een warmtepomp in je bedrijf of instelling? Neem dan gerust contact met ons op, onze warmtepomp experts helpen je graag verder.