Skip to main content
Galletti

R454b koudemiddel (als alternatief voor R410a)

R410A is het meest gebruikte koudemiddel vandaag de dag. Alleen de regelgeving is ingewikkeld en de prijs van veel koudemiddelen is sterk gestegen door het uitfaseringsbeleid van de EU. Hoe zit het nu precies en welke alternatieve koudemiddelen moeten we in de gaten houden?

Alternatieven

Het koudemiddel R410a mag volgens de nu geldende F-gassen verordening van de EU nog gebruikt worden. Wel is afgesproken dat tussen 2015 en 2030 de hoeveelheid HFC's in tonnen CO2 terug moet worden gebracht van 100 in 2015 naar 21% in 2030. Dit uitfaseringsprogramma heeft tot gevolg gehad dat de prijzen van de koudemiddelen, dus ook R410a flink zijn opgelopen.

HFC afbouw

Daarom wordt als lange termijn oplossing het gebruik van koudemiddelen met een lagere GWP (Global Warming Potential) gestimuleerd. R32, R452B en R454B zijn licht ontvlambare A2L koudemiddelen met een lage GWP. Hierdoor zijn dit zeer geschikte opvolgers van het bekende R410A koudemiddel.

GWP waarde

Aangezien het GWP de belangrijkste factor is in dit verhaal is het verstandig om alvast te kiezen voor alternatieve koudemiddelen - met een lager GWP dan R410a. Hoe hoger de GWP van het koudemiddel, hoe meer het onder druk komt te staan door de terugfasering van de HFK’s, wat leidt tot hogere prijzen en potentiële tekorten.

Wij van Airconair denken dat de eisen na 2030 zelfs nog verder aangescherpt zullen worden, naar een GWP van <500. Laten we eens kijken naar de alternatieven die er nu en op korte termijn al beschikbaar zijn:

alternatieve koudemiddelen

Ontvlambaarheid

Alle alternatieve koudemiddelen zijn licht ontvlambaar, dit in tegenstelling tot R410a. Hierdoor zijn kleine extra aanpassingen aan de warmtepomp of koelmachine noodzakelijk wanneer men overgaat op een ander middel. Andere (natuurlijke) koudemiddelen, denk aan propaan (R290) met zijn hoge ontvlambaarheid, maar ook bijvoorbeeld C02 dat nog in de ontwikkelfase zit, zijn op dit moment nog erg duur en beperkt toepasbaar.

Categorie Classificatie
A3 Zeer ontvlambaar
A2 Ontvlambaar
A2L Licht ontvlambaar
A1 Niet-ontvlambaar

Wat is het beste koudemiddel voor de toekomst?

Natuurlijk houden ook de fabrikanten van koelmachines en warmtepompen de ontwikkelingen op het gebied van koudemiddelen nauwlettend in de gaten. De meeste ogen zijn gericht op R32 en R454B als beste vervanger van R410a. Wij van Airconair zijn van mening dat R454B de beste papieren heeft omdat het niet alleen een lagere ontvlambaarheid heeft, maar ook het GWP lager is dan R32. Daarnaast heeft dit middel vergelijkbare werkdrukken als R410a. Erg handig, want dan verandert er voor installateurs ook weinig.

Galletti innoveert mee

Airconair levert de nieuwste warmtepompen en koelmachine series van Galletti op de Nederlandse markt. In deze nieuwe Galetti ontwerpen zijn -zoals we van de Italiaanse fabrikant gewend zijn- gebruik gemaakt van de meest innovatieve componenten op het gebied van compressor- en warmtewisselaartechnologie. Zo wordt er een extra stap gezet in het verbeteren van het rendement, met name in deellast situaties.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van koudemiddelen en Galletti warmtepompen en koelmachines? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief of volg op ons social media. Natuurlijk kunt u ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie.

Onze machines met koudemiddel R454b

Bekijk hier een greep uit het Galletti-assortiment monoblok luchtgekoelde warmtepompen en koelmachines die gebruik maken van het koudemiddel R454B.