De hybride warmtepomp, een oplossing of juist niet?
Ze vliegen je bijna om de oren, de aanbiedingen en berichten over hybride warmtepompen. Niet zo gek, want de datum dat we een alternatief moeten hebben voor de reguliere cv-ketel komt snel dichterbij. Maar hoe zit het eigenlijk met deze apparaten en zijn ze eigenlijk wel een goede tussenoplossing voor we helemaal overgaan op de warmtepomp en andere manieren van duurzaam verwarmen?
Het begint natuurlijk met de vraag: wat is een hybride warmtepomp eigenlijk? Als je het mij vraagt, is het antwoord simpel. Een hybride warmtepomp is een gewone warmtepomp, maar dan met een wat lagere capaciteit, te klein om de gehele verwarming op zich te nemen. Het ‘hybride’ stukje is de combinatie met een ander apparaat die ervoor zorgt dat er wel genoeg vermogen is om te verwarmen. Eigenlijk spreken we dus niet over een hybride warmtepomp, maar over een hybride oplossing
Wanneer is een hybride warmtepomp nodig?
Een hybride warmtepomp is eigenlijk alleen nodig als je een woning of bedrijfspand hebt waar je gebruik maakt van radiatoren. Dit omdat een warmtepomp werkt met lagere temperatuur verwarmen en radiatoren te klein zijn om hierbij voldoende warmte te geven. Om je een beeld te geven: de cv verwarmt gemiddeld 60°C tot 80°C, tegenover 35°C tot 55°C bij een warmtepomp. Best een verschil dus.
Erg belangrijk om hierbij te vermelden is dat je 80% van de tijd prima uit de voeten kunt met deze lage temperatuur verwarming. Maar voor die paar echt koude dagen in het jaar is de hybride oplossing nodig om ervoor te zorgen dat je er warmpjes bij zit. Als je te maken hebt met een pand met vloerverwarming, kun trouwens gewoon 100% over naar laag watertemperatuur verwarmen en heb je hier geen last van.
Combinatie warmtepomp en cv-ketel
Een van de meest bekende hybride oplossingen is de combinatie warmtepomp en cv-ketel. Deze wordt gebruikt in de situatie zoals hierboven beschreven, om bij te verwarmen omdat de capaciteit van de warmtepomp in de hybride opstelling niet voldoende is en om het al door de warmtepomp verwarmde water nog verder op te warmen naar de watertemperatuur nodig voor de maximale capaciteit van de radiatoren.
Meestal wordt er gebruik gemaakt van twee apparaten: een cv-ketel en de losse hybride warmtepomp. Er zijn ook varianten waarbij beide apparaten in één omkasting zijn ondergebracht, maar in principe hebben we het dan over dezelfde opstelling, want een technisch verschil is er niet.
Hybride met een elektrisch element
Een andere hybride oplossing is een koppeling tussen een warmtepomp en een elektrisch element in het buffervat. Dit element kan zorgen dat er toch genoeg warmte ontstaat op momenten dat de warmtepomp deze zelf niet kan genereren, op hele koude dagen bijvoorbeeld.
Het voordeel van het elektrisch element in het buffervat tegenover de combinatie met een cv-ketel is dat je hierbij meteen helemaal van het gas af bent, bij ondersteuning door een cv-ketel is dit natuurlijk niet zo.
Een tussenoplossing of toekomstmuziek?
Een hybride oplossing is een manier om nu je gasverbruik al te verminderen. Goed voor het milieu, en uiteindelijk verdient het zichzelf terug. Maar… je bent niet helemaal van het gas af. Als dat in 2050 wel zo moet zijn, of misschien staat jouw wijk al in de eerdere jaren gepland, moet je dus opnieuw investeren. Mijn advies is dan ook altijd om meteen over te stappen op een warmtepomp met genoeg capaciteit om het verwarmen zelf helemaal op zich te nemen.
Mocht je voor nu toch voor een hybride warmtepomp willen kiezen, is er genoeg keuze. Alle Galletti warmtepompen zijn geschikt voor in een hybride combinatie en regeltechnisch zo in te stellen dat ze ook samen kunnen met een cv-ketel. Dat geldt voor alle types, van 6 tot 600 kW, dus zowel voor kleine woningen als fabriekshallen –voor alle panden is er een oplossing.
Wil jij weten welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past? Neem gerust contact met me op, ik help je graag verder.