Focus op de lange termijn
Elke ondernemer weet dat een investering niet alleen bestaat uit de aanschafwaarde van een product. Voor een warmtepompinstallatie geldt dat zeker. Een warmtepomp is duurder dan een cv-ketel maar de exploitatiekosten van een elektrische warmtepomp liggen vele malen lager dan die van de ouderwetse gasgestookte cv-ketel. Zeker wanneer je je eigen elektriciteit opwekt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Als je daarnaast weet dat een warmtepomp niet alleen kan verwarmen maar ook kan koelen, dan wordt de keuze voor een lange termijn investering misschien iets eenvoudiger. Lees in deze blog over hoe een buitenzwembad de rekensom op de lange termijn maakte en koos voor een flinke besparing op de energiekosten.
Exploitatiekosten gaan omlaag
De warmtepomp haalt op een efficiënte manier de warmte uit de lucht en gebruikt daarvoor weinig elektriciteit, daarom gaat met een warmtepomp de energierekening altijd omlaag. De gemiddelde leeftijd van een warmtepomp is 15 jaar. De terugverdientijd van de investering bij nieuwe gebouwen ligt tussen de 5 en 6 jaar. Voor bestaande bouw geldt meestal een wat langere terugverdientijd van 7 tot 8 jaar. Dit komt omdat er voor de optimale werking van de warmtepomp meestal investeringen moeten worden gedaan om het warmte-afgiftesysteem aan te passen. Om bedrijven en particulieren tegemoet te komen bij de aanschaf van een warmtepomp bestaan er allerlei groene leningen en subsidies die maken dat de investering ook nog eens aantrekkelijker wordt.
45 % kostenreductie
In maart 2018 hebben we een Galletti warmtepomp geleverd voor het buitenzwembad in Apeldoorn. Er werd berekend dat de totale energiekosten door de omslag naar een elektrische installatie met ongeveer 45 procent af zouden nemen. De gasleiding werd letterlijk afgesneden wat direct een gasbesparing van 45.000 kubieke meter per jaar opleverde. De warmtepomp zou 50.000 kWh per jaar aan elektriciteit verbruiken. Alle aanpassingen (inclusief de aanschaf van energiezuinige circulatiepompen) kostten €200.000. Daar stond een besparing van ongeveer €25.000 euro tegenover waardoor de terugverdientijd gecalculeerd werd op 8 jaar. Het zwembad is inmiddels een maand open en de installateur meldde dat het resultaat van de renovatie nu al gunstiger is dan berekend. Goed nieuws dus.
Comfort door de warmtepomp
Een belangrijk voordeel ten opzichte van de cv-ketel is dat de warmtepomp comfort-verhogend is. In de winter zet de warmtepomp de buitenlucht om in warmte, maar in zomer werkt de warmtepomp omgekeerd; de lucht wordt dan afgekoeld. Hierdoor functioneert de warmtepomp als airconditioner. Bedrijven hoeven dus niet meer te investeren in twee systemen om hun gebouwen te voorzien van warme of koude lucht en dat scheelt enorm in de kosten. En voor woningen geldt natuurlijk hetzelfde. Want steeds meer mensen willen graag tijdens de warme zomermaanden thuiskomen in een koel en comfortabel huis. In plaats van een extra airconditioning te plaatsen, is het veel eenvoudiger de cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Je beschikt dan over een zeer efficiënte en bovendien energiebesparende manier om je woning zowel op te warmen als af te koelen.
AirconAir denkt mee op de lange termijn
Elk gebouw is anders en daarom is de installatie van een warmtesysteem altijd maatwerk. Bij AirconAir begrijpen we dat. We denken niet in standaardoplossingen, we denken met je mee en geven je een passend advies. We vertellen je niet alleen welke warmtepomp het beste bij jouw bedrijf of jouw woning past, maar ook welke aanpassingen er eventueel nog meer nodig zijn. We helpen je de focus te leggen op de maximale besparing. Ook weten we alles van de subsidiemogelijkheden per apparaat.
Meer weten? Vul het contactformulier in of bel direct naar 0168 85 01 45.