Skip to main content
Galletti

In 9 stappen de juiste warmtepomp kiezen

in 9 stappen warmtepompEr komt een moment dat je voor de keuze staat of je de oude cv-installatie van je gebouw gaat vervangen voor een moderne warmtepompinstallatie of dat je toch nog eens voor een conventionele installatie gaat. Waar laat je die keuze van afhangen? En hoe maak je een weldoordacht en goed onderbouwd plan voor de toekomst? In deze blog leg ik je graag uit welke stappen je moet nemen om te bepalen welke optie het beste past bij jouw bedrijf. Bedenk wel dat het een stappenplan is en dat de uiteindelijke keuze voor een verwarmingsinstallatie altijd maatwerk is.

Door samenwerking naar de juiste keuze

Als eindgebruiker ben je afhankelijk van een goede samenwerking tussen de leverancier en de installateur van warmtepompen. Beide zijn van onschatbare waarde om je keus te bepalen omdat zij je op allerlei gebied kunnen voorlichten. Daarom heb ik in dit stappenplan opgenomen bij welke partij je terecht kunt voor eerlijk advies.

Het stappenplan voor een nieuwe warmte-installatie

1. Bepaal welk budget je beschikbaar hebt.

2. Ga na of je door extra te isoleren een verbetering van de conditie van het gebouw kunt bewerkstelligen. Door te isoleren, bespaar je op energiegebruik en dus op je energiekosten.

3. Bepaal de warmte- én koelcapaciteit die je nodig hebt. Die ene warmtepomp kan naast verwarmen, in de zomer je gebouw ook koel houden.

4. Vergelijk de verschillende warmtepompinstallaties die het beste passen bij jouw situatie en budget. Dit is een belangrijke stap waarbij de leverancier van de warmtepomp je kan adviseren. Welke meest voorkomende mogelijkheden zijn er bijvoorbeeld.

  • Bodemenergiesysteem met water/water warmtepomp, al of niet met een additioneel verwarmingssysteem voor temperatuurpieken (hybridesysteem).
  • Lucht/water warmtepompen, eventueel met hybridesysteem.
  • Conventionele optie met cv-ketel en koelsysteem

5. Maak een kostenplaatje met daarin de investeringskosten, de energiebesparing en de onderhoudskosten. Je kunt dan weloverwogen kiezen voor de lange of de korte termijn. Je komt dan misschien tot andere inzichten en kan met de verkregen informatie eventueel je budget nog aanpassen.

6. Bepaal de randvoorwaarden voor je gebouw:

  • Hoeveel ruimte is er beschikbaar voor de warmte-installatie?
  • Kan de installatie geluidsoverlast veroorzaken?
  • Moeten er aanpassingen worden gedaan aan het afgiftesysteem?

7. Vraag offertes op bij erkende leveranciers en installateurs. Hou rekening met het complete plaatje, dus kijk niet sec naar de prijs van de installatie maar ook naar de finetuning ervan. Een warmtepomp moet namelijk worden ingeregeld voor de optimale werking ervan. Dit wordt vaak door de installateur en de leverancier in samenspel gedaan. De drie zaken waar je goed op moet letten bij offertes zijn:

  • Kwaliteit product
  • Efficiëntie warmtepomp (=COP)
  • Kennis en kunde leverancier en installateur

8. Zoek uit of je subsidies kunt krijgen voor jouw project. Er zijn heel veel mogelijkheden. En de hoogte van de subsidie is per apparaat of toepassing verschillend. Laat je daarom adviseren door de leverancier van de warmtepomp. Die kan ook vertellen welke subsidie het beste past bij jouw organisatie. Let op: sommige subsidies moeten voorafgaande aan de opdrachtverstrekking aangevraagd worden.

9. Ga na of er vergunningen nodig zijn. Hiermee kan de installateur of leverancier van de warmtepomp je van dienst zijn.

De opdracht plaatsen

Wanneer je al deze stappen hebt doorlopen, kun je een weloverwogen beslissing maken en de opdracht voor de aanschaf en de installatie van een warmte-installatie plaatsen. Vind je het lastig om dit stappenplan zonder begeleiding uit te voeren? Bij AirconAir helpen we je graag. Wij zijn leverancier van warmtepompen, koelmachines, ventilatorconvectoren en luchtbehandelingssystemen. En we zijn exclusief distributeur van producten van Galletti. We geven je eerlijk advies omdat we altijd het belang van de klant vooropstellen. Vul het contactformulier in, of bel me op 0168 85 01 45.

Joep