Skip to main content
Galletti

Wat kost een warmtepomp?

Is een warmtepomp te duur?

Veel bedrijven en huiseigenaren doen hun best om energiezuiniger te worden. Er wordt goed geïsoleerd en als het mogelijk is, wordt er geïnvesteerd in zonnepanelen. Dan komt het moment dat de conventionele cv-ketel aan vervanging toe is. Wat dan? De warmtepomp is een energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief voor de cv-ketel. Maar het is wel een hoge investering. Is de warmtepomp te duur ten opzichte van de cv-ketel? In deze blog laat ik je aan de hand van een rekenvoorbeeld zien dat dat niet zo is.

Eerlijk rekenvoorbeeld voor eengezinswoning tot kantoor


Dit rekenvoorbeeld is gebaseerd op een ééngezinswoning uit de 90’er jaren met vloerverwarming beneden en radiatoren boven. De benodigde verwarmingscapaciteit is dan meestal 6 kW. Maar de trend van de berekeningen geldt ook voor het mkb, voor kantoren of scholen. Er is rekening gehouden met de huidige gas- en elektraprijzen (april 2019). Ik noem het een eerlijk rekenvoorbeeld omdat het met echte cijfers werkt die niet rooskleuriger worden voorgesteld.

kosten warmtepomp


Conclusie

Op 1 januari is de energiebelasting op elektriciteit verlaagd en op gas verhoogd. De verwachting is dat deze trend in de toekomst door zal zetten. Maar ook bij gelijkblijvende energieprijzen zijn er 2 belangrijke conclusies te trekken:

  • Alleen verwarmen: Gelijke kosten, milieuvriendelijker oplossing.
    Als de warmtepomp (WP) alleen voor verwarmen wordt gebruikt, zullen over een periode van 15 jaar (dit is de gemiddelde levensduur van een WP en CV) de kosten ongeveer gelijk zijn. Want bij een WP is de initiële investering hoger en bij de CV zijn de energiekosten hoger. Bij deze berekening is rekening gehouden met bestaande vloerverwarming. Als ook het afgiftesysteem (radiatoren vervangen door ventilatorconvectoren) moet worden aangepast, worden de kosten verhoogd met slechts € 280 per jaar bij gelijkblijvend verschil tussen de prijs per kWh en M3 gas. Additionele kosten voor andere warmte afgiftesystemen zijn niet meegenomen.

  • Verwarmen en koelen: Altijd goedkoper én milieuvriendelijker.
    Het grote voordeel van een WP is dat hij ook kan koelen. Als ook koeling in de berekening wordt meegenomen is de WP (over een periode van 15 jaar) altijd goedkoper. Een afzonderlijke koelunit kost namelijk bijna net zoveel als een warmtepomp. Bedrijven nemen dit aspect altijd mee in hun berekening. Particulieren ervaren een koele slaapkamer voor een goede nachtrust in de lange warme zomers steeds minder als een overbodige luxe.


Subsidies

Voor een lucht-water warmtepomp kun je tussen de € 1.400 en ruim € 8.000 subsidie krijgen. Deze subsidie heet de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Hoeveel subsidie dit is, hangt af van het type warmtepomp dat je aanschaft en de capaciteit. Op alle warmtepompen van Galletti is subsidie toepasbaar.

De warmtepomp is niet te duur

Het is belangrijk om het kostenplaatje over de totale levensduur van de WP en CV uit te zetten. Dan kom je altijd tot de conclusie dat een warmtepomp niet te duur is. Kies een betrouwbare leverancier van warmtepompen die precies uitrekent wat een warmtepomp jou gaat kosten en wat het je zal opleveren. Een leverancier zal je ook in contact kunnen brengen met een goede installateur die de warmtepomp goed kan inregelen. Alleen dan wordt het rendement optimaal en kunnen de beloofde terugverdientijden worden behaald. AirconAir is al jarenlang de betrouwbare leverancier van Galletti warmtepompen en wij adviseren je graag. Bel gerust naar 0168 85 01 45.

Joep