Skip to main content
Galletti

Hoe de warmtepomp jouw woning wél warm houdt

Wanneer je de overstap maakt van conventionele cv-ketel naar elektrische warmtepomp dan is dat niet alleen een kwestie van simpel omruilen. In de uitzending van Radar op 25 februari kwam dat heel duidelijk naar voren. En het is ook precies wat ik steeds vertel. Een warmtepomp kan alleen optimaal warmte geven als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. In deze blog vertel ik je hoe je het in bestaande bouw met een warmtepomp lekker warm krijgt en tegelijk energie en geld bespaart.

Je doet de deur van een koelkast toch ook dicht

‘Een warmtepomp wordt vaak vergeleken met een omgekeerde koelkast. Hij onttrekt energie uit de lucht en zet dit om in warmte, net zoals een koelkast lucht gebruikt om te koelen. Wanneer je bij een koelkast de deur open laat staan, dan bederft je eten’, legde Doekle Terpstra (voorzitter van Techniek Nederland, de brancheorganisatie van installateurs) bij Radar uit. Het is dus heel belangrijk om je bedrijfspand of woning te isoleren voordat je een warmtepomp aanschaft. Maar uit een enquête van Radar, ingevuld door ruim 1100 consumenten die een warmtepomp hebben of hebben gehad, bleek dat 27 procent van de respondenten de woning niet speciaal heeft laten isoleren voordat de warmtepomp geïnstalleerd werd.

STAP 1: isoleren

De belangrijke eerste stap die je zult moeten nemen wanneer je een warmtepomp gaat aanschaffen, is het isoleren van je pand. Panden die gebouwd zijn vanaf de jaren ’80 zijn vaak al redelijk tot goed geïsoleerd. Maar oudere gebouwen vragen meestal meer investeringen. Bij isolatie kun je de volgende checklist hanteren:

  • Vervang het glas in de ramen voor HR+++ glas
  • Isoleer vloer en dak
  • Laat spouwmuurisolatie aanbrengen

Wist je dat er allerlei subsidies en interessante leningen zijn die het isoleren van je woning of bedrijfspand financieel aantrekkelijk maken?


STAP 2: Bepaal je warmteafgiftesysteem

De warmtepomp is een lage temperatuur verwarming. Daarom moet je goed nadenken over welk warmteafgiftesysteem je wilt gebruiken; vloerverwarming, radiatoren of ventilatorconvectoren.

A. Vloerverwarming
Het beste warmteafgiftesysteem in combinatie met een warmtepomp is vloerverwarming. Dat komt omdat een warmtepomp met lage temperaturen werkt en vloerverwarming ook. De buizen voor de vloerverwarming moeten op een afstand van 10 centimeter van elkaar liggen voor het beste resultaat.

B. Bestaande radiatoren
Je kunt ook gebruik maken van de bestaande radiatoren. In oudere huizen zijn de radiatoren vaak overgedimensioneerd, ze hebben tot wel 30% overcapaciteit, zeker als er nadien geïsoleerd is. Dat is een voordeel in combinatie met een warmtepomp. De warmtepomp brengt de watertemperatuur niet op 80°C maar verwarmt tot 55-60°C. Door de grote radiatoren wordt de ruimte toch goed verwarmd. Zorg ervoor dat de radiatoren goed zijn ingeregeld. Met een inregelventiel op elke radiator kun je de hoeveelheid water die erdoor stroomt, vergroten of verkleinen. Zo behaal je overal meer rendement.

C. Upgraden van je radiator
Om het rendement van bestaande radiatoren te verhogen kun je kiezen voor minifans die je onder de radiator bevestigt. Deze kleine ventilatoren blazen de lucht geforceerd over de lamellen van de radiator. Een voorbeeld is speedcomfort. Het maakt een lagere watertemperatuur mogelijk en het verdeelt de warmte beter door de ruimte. Het nadeel is dat je bij elke radiator een stopcontact nodig hebt.

D. Ventilatorconvectoren voor verwarmen én koelen
Een ventilatorconvector is een warmteafgiftesysteem speciaal voor lage temperaturen. Veel huizenbezitters hebben bijvoorbeeld op de benedenverdieping vloerverwarming maar kiezen in de slaapkamer voor ventilatorconvectoren. Het grote voordeel van ventilatorconvectoren is dat ze zowel kunnen verwarmen als koelen. Zo heb je in de zomer ook heel veel plezier van je warmtepomp.

STAP 3: Pas je gewoontes aan

We zijn het zo gewend om ’s avonds of als we weggaan, de thermostaat laag te zetten. Maar bij een warmtepomp moet je dat niet doen. Een warmtepomp is namelijk een wat trager systeem omdat er wordt gewerkt met lage temperatuurverwarming en een buffervat, Het duurt daardoor langer voordat de woning op de juiste temperatuur is en dat kost dan ook veel energie. Dus pas je gewoontes aan en zet de thermostaat ’s avonds maar één of twee graadjes lager dan overdag, zeker met vloerverwarming.

STAP 4: Kies een erkende installateur

Een goede installateur moet niet alleen verstand hebben van de warmtepomp zelf, maar ook van het hele verwarmingssysteem in het gebouw. Hij moet heel precies kunnen afstellen en inregelen, anders gaat er belangrijk rendement van de warmtepomp verloren. Het huidige kabinet heeft geld vrijgemaakt om versneld 6000 installateurs van warmtepompen op te leiden.

Het complete verhaal

Wil je naar aanleiding van deze blog meer weten over warmtepompen en warmteafgiftesystemen? AirconAir is al jarenlang de betrouwbare leverancier van Galletti warmtepompen en ventilatorconvectoren. We helpen je graag een goede keuze te maken, daarom vertellen wij je altijd het complete verhaal, zodat jij er met je warmtepomp straks warmpjes bijzit. Neem online contact met ons op of bel me: 0168 85 01 45.

Joep